wtorek, 28 lutego 2012

Chlebek pita


Chlebek pita to dobre rozwiązanie dla tych, co lubią przebywać w kuchni i chcą przygotować coś atrakcyjnego dla dzieci. Zawsze można kupić pitę gotową ale smakuje zupełnie inaczej;-)



Składniki na 10-12 sztuk:
● szklanka wody
● 3 szklanki mąki
● 2 łyżki oleju
● 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać połowę mąki ( 1,5 szklanki).Odczekać 10 minut. Następnie dodać kolejne 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki oleju i sól. Wszystko wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Po kilkunastu minutach uformować z ciasta płaskie placki (o grubości ok 1 cm). Ułożyć je na nasmarowanej lekko olejem folii aluminiowej na blasze. Piec 15-20 minut w temperaturze ok 180 - 200 stopni.
Po upieczeniu ostudzi ć i ponacinać z boku, tak aby powstała "kieszeń".Podawać wypełnione dowolnym nadzieniem. Polecam humus i warzywa.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz