pomocnik |
Składniki:
- 2 bakłażany
- brokuł sztuk 1
- oliwa z oliwek (szklanka)
- sos beszamelowy
- pieprz, sól
Wykonanie:
Kroimy bakłażany na średniej grubości plasterki, solimy, pieprzymy z obu stron a na koniec moczymy w oleju i smażymy na patelni. Obsmażamy delikatnie z każdej strony aż lekko zmięknie, około 2,3 minut każdy plasterek z obu stron.
Brokuły dzielimy na drobne różyczki.
Brokuły układamy na spodzie naczynia żaroodpornego a na nich brokuły.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
Masło topimy w garnuszku, mieszamy, wsypujemy powoli mąkę i dokładnie cały czas mieszamy aby rozprowadzić grudki mąki. Do zasmażki tej wlewamy mleko z cytryną i dodajemy przyprawy.Nadal mieszamy sos i czekamy aż lekko zgęstnieje. Teraz polewamy warzywa.
Wstawiamy do piekarnika, zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
usmażony bakłażan i różyczki brokuła w naczyniu |
Sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta gałki muszkatałowej
beszamel |
zalane sosem beszamelowym |
po upieczeniu...prawie nic nie ma;-) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz