sobota, 21 lipca 2012

Zapiekanka z bakłażana, brokułów i sosu beszamelowego


pomocnik








Składniki:

  • 2 bakłażany
  • brokuł sztuk 1
  • oliwa z oliwek (szklanka)
  • sos beszamelowy
  • pieprz, sól

Wykonanie:

Kroimy bakłażany na średniej grubości plasterki, solimy, pieprzymy z obu stron a na koniec moczymy w oleju i smażymy na patelni. Obsmażamy delikatnie z każdej strony aż lekko zmięknie, około 2,3 minut każdy plasterek z obu stron.
Brokuły dzielimy na drobne różyczki.
Brokuły układamy na spodzie naczynia żaroodpornego a na nich brokuły.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
Masło topimy w garnuszku, mieszamy, wsypujemy powoli mąkę i dokładnie cały czas mieszamy aby rozprowadzić grudki mąki. Do zasmażki tej wlewamy mleko z cytryną i dodajemy przyprawy.Nadal mieszamy sos i czekamy aż lekko zgęstnieje. Teraz polewamy warzywa.
Wstawiamy do piekarnika, zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

 usmażony bakłażan i różyczki brokuła w naczyniu 

Sos beszamelowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatałowej
beszamel


zalane sosem beszamelowym

po upieczeniu...prawie nic nie ma;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz