czwartek, 5 kwietnia 2012

Bakłażany w pomidorach

Składniki:

3,4 nieduże bakłażany
puszka pomidorów (w całości)
4 ząbki czosnku
zioła suszone albo świeże (bazylia ,rozmaryn,tymianek)
sól,pieprz
oliwa z oliwek (dużo)

Wykonanie:


Bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy na dość cienkie plastry. Wszystkie plastry oprószamy solą i pieprzem a następnie zanurzamy w oliwie.Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry i smażymy na dużym ogniu, tak aby się zrumieniły .Gdy wszystkie poddusimy, przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Posypujemy całość ziołami i zalewamy pomidorami z puszki, wyciskamy cały czosnek.Pieczemy w temperaturze 180 st. jakieś 25 minut-30 minut.
Bakłażany mają być miękkie i ociekające oliwą;-)Możemy je jeść jako danie główne albo jako przystawkę a także jako jarzynkę do obiadu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz