- 80 dkg fileta z piersi indyka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- po 5 gałązek rozmarynu, tymianku, bazylii, oregano, szałwii, koperku (albo suszone)
- 10 dkg żółtego sera
- 2-3 łyżki kaszki kuskus
- jajko
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, wymieszać. Zioła opłukać, posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć wszystkie składniki, dodać jajko.
Doprawić solą,pieprzem, wymieszać.
Filet z indyka umyć, osuszyć, przekroić tak, by powstał jeden płat. Włożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej, rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Na mięso nałożyć farsz, zrolować, obwiązać bawełnianą nicią. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie, wierzch posmarować oliwą. Piec ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.
Mięso przykryć, zmniejszyć temperaturę do 180 st. ,piec kolejne 30min. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok 10min. , zdjąć nici, pokroić w plastry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz