środa, 4 kwietnia 2012

Świąteczna rolada ziołowa z indyka

Składniki:


  • 80 dkg fileta z piersi indyka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po 5 gałązek rozmarynu, tymianku, bazylii, oregano, szałwii, koperku (albo suszone)
  • 10 dkg żółtego sera
  • 2-3 łyżki kaszki kuskus
  • jajko
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, wymieszać. Zioła opłukać, posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć wszystkie składniki, dodać jajko.
Doprawić solą,pieprzem, wymieszać.


Filet z indyka umyć, osuszyć, przekroić tak, by powstał jeden płat. Włożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej, rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Na mięso nałożyć farsz, zrolować, obwiązać bawełnianą nicią. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie, wierzch posmarować oliwą. Piec ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.


Mięso przykryć, zmniejszyć temperaturę do 180 st. ,piec kolejne 30min. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok 10min. , zdjąć nici, pokroić w plastry.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz