sobota, 21 kwietnia 2012

Lasagne verde al ragu (lazania ze szpinakiem)


Aby przygotować pyszną lazanię ,trzeba najpierw zająć się przyrządzeniem sosów : pomidorowego i szpinaku oraz sosu beszamelowego.Można też samemu przyrządzić ciasto makaronowe na lazanię lub też użyć gotowych arkuszy ciasta.

W tej wersji nie robimy sosu mięsnego ale przyrządzamy świeży szpinak. Używamy też gotowych płatów.

nasza lazania powstała z worka szpinaku;-)



Składniki na lazanię:


  • 1/2 kg szpinaku zblanszowanego (do blanszowania użyjemy: 2-3 łyżki  mleka i łyżkę masła)
  • płaty na lazanię (2/3 opakowania)
  • sos pomidorowy
  • sos beszamelowy
  • sól do smaku
  • 1łyżka oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatałowej, świeżo zmielonej 
  • 2 i 1/3 szklanki (30 dkg) parmezanu, świeżo startego
  • 1 i 1/2 łyżki masła
Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do sosu pomidorowego:oregano, tymianek, bazylia.


Składniki na sos beszamelowy:
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki
  • 2 szklanki (1/2 l) gorącego mleka
  • sól i świeżo zmielony, biały pieprz
Wykonanie sosu beszamelowego:

Masło roztopić w małym rondelku.Dodać mąkę, wymieszać, gotować na średnim ogniu 2-3 minuty. Stopniowo dolewać mleko, po trochę za każdym razem, cały czas mieszając.  Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos będzie gęsty i gładki. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem.








Wykonanie całości lazanii:


Najpierw kroimy drobno jedną cebulkę, podsmażamy ja na patelni do delikatnego zrumienienia.
Potem dwie puszki pomidorów mieszamy z przyprawami:oregano,tymianek,bazylia i  gotujemy sos pomidorowy 2 godzinki  na małym ogniu.
Szpinak myjemy, odkrawamy łodygi,odciskamy tyle wody ile się da, drobno kroimy liście.. Następnie blanszujemy na maśle, z odrobiną mleka na patelni przez 5 minut.
Przyrządzamy sos beszamelowy( przepis powyżej).
Na dno głębokiego, prostokątnego naczynia do zapiekania wykładamy warstwę sosu pomidorowego i szpinaku , przykrywamy warstwą lazanii., polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem. Powtarzamy aż wszystkie składniki będą wykorzystane. Wierzchnią warstwę stanowić lazania polana beszamelem i oprószona parmezanem. Polewamy pozostałym masłem, pieczemy 45 minut (190 stopni )aż wierzch się zrumieni.  Przed podaniem odstawiamy na 5 minut.
( Gdy chcemy skrócić czas pieczenia do 25-30 min. to podgotujmy najpierw płaty lazanii
 W bardzo dużym garnku zagotować wodę, osolić i wlać łyżkę oliwy ( by arkusiki lazanii nie przyklejały się do siebie).Włożyć lazanię i gotować przez 2-3 minuty. Lazanie odcedzić i rozłożyć na czystej ściereczce, zostawiając na kilka minut by się osuszyły.Wtedy nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.)




Czas przygotowania : całościowo ok 3 godzin. Jest to potrawa czasochłonna ale warta poświęcenia tego czasu;-)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz