2 pęczki młodej botwinki
koperek
śmietana 18 proc.
kurze udko lub nie
2 łyżki cukru
2 łyżki octu Balsamico di Modena
sól ,pieprz1 ząbek czosnku
4 jajka ,ugotowane na twardo
Wykonanie:
Botwinkę należy obrać (same bulwy), drobno pokroić, zalać wodą i włożyć udko kurze. Dodać ząbek czosnku, przyprawy i gotować 30min na wolnym ogniu. Potem dodać ocet i gotować jeszcze 20 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Śmietanę włożyć do garnuszka, dolać gorącej botwinki i wymieszać. Wlać do botwinki ale już nie gotować. Na końcu wsypać posiekany koperek, podawać z pokrojonym jajkiem.
Można tę zupę robić tylko na wodzie bez udka kurzego( opcja dla wegetarian).
Jest na maksa szybka i prosta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz