sobota, 21 kwietnia 2012

Bardzo szybka botwinka(zupa) z opcją dla wegetarian

Składniki:


2 pęczki młodej botwinki
koperek
śmietana 18 proc.
kurze udko lub nie
2 łyżki cukru
2 łyżki octu Balsamico di Modena
sól ,pieprz
1 ząbek czosnku
4 jajka ,ugotowane na twardo

Wykonanie:

Botwinkę należy obrać (same bulwy), drobno pokroić, zalać wodą i włożyć udko kurze. Dodać ząbek czosnku, przyprawy i gotować 30min na wolnym ogniu.  Potem dodać ocet i gotować jeszcze 20 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Śmietanę włożyć do garnuszka, dolać gorącej botwinki i wymieszać. Wlać do botwinki ale już nie gotować. Na końcu wsypać posiekany koperek, podawać z pokrojonym jajkiem.
Można tę zupę robić tylko na wodzie bez udka kurzego( opcja dla wegetarian).
Jest na maksa szybka i prosta.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz