środa, 16 maja 2012

Bułki maślane Ani

1. Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250 g mleka
  • 500 g mąki
  • 70 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

2.Wykonanie:

  • do naczynia włożyć drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka i mleko, wymieszać
  • dołożyć resztę składników wg podanej kolejności i wyrabiać
  • ciasto wyłożyć i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1/2 godziny), następnie z ciasta wycinać bułeczki i formować je jak pączki
  • wstawić do ciepłego piekarnika i piec ok 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni
  • bułeczki można posypać kruszonką, nadziewać owocami, marmoladą lub włożyć do środka kostkę czekolady 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz