Składniki:
- 2, 3 główki młodej kapusty
- pól kilograma mięsa mielonego (wieprzowina, cielęcina, indyk lub kurczak)
- 250 gram ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 szklanki szklanki śmietany 30tki
- 2 szklanki żuru ze słoiczka
- sól,pieprz
Wykonanie:
- Kapustę umyć, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 20 minut.
- Na patelnię wlać oliwę, wsypać ryż. Gdy się zeszkli, zalać wodą (2 szklanki), posolić i gotować na małym ogniu aż zmięknie.
- Na dużej patelni stopić masło, wrzucić pokrojona cebulkę, szybko usmażyć na złoto.Dorzucić drobno pokrojony czosnek. Wszystko połączyć z mięsem i ryżem, wymieszać dokładnie.
- Od kapusty delikatnie odrywać liście i na każdy nakładać trochę farszu. Ja składam liście jak naleśniki , w kwadrat a nie w tradycyjnie zawijasy.Te liście są wyjątkowo delikatne i łatwo je naruszyć a przy kwadratach jakoś mniej się je naciąga, Nie wycinam twardych części z liścia, chociaż tak tez można.
- Na dnie naczynia położyć kilka liści , potem szczelnie układać gołąbki i przykrywać też liśćmi.Następnie zalać wszystko śmietaną połączoną z żurem i wstawić do piekarnika na ok 1.5 godziny na 200 stopni C.
Smacznego!
przed pieczeniem |
zalane sosem:żur plus śmietanka 30tka |
po upieczeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz