poniedziałek, 21 maja 2012

Gołąbki z młodej kapusty

Przepis inspirowany kuchnią Ewy Wachowicz. Szczególnie sos śmietanowo - żurowy.

Składniki:
  • 2, 3 główki młodej kapusty
  • pól kilograma mięsa mielonego (wieprzowina, cielęcina, indyk lub kurczak)
  • 250 gram ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki szklanki śmietany 30tki
  • 2 szklanki żuru ze słoiczka
  • sól,pieprz

Wykonanie:
  • Kapustę umyć, włożyć do osolonego wrzątku i gotować  20 minut.
  • Na patelnię wlać oliwę, wsypać ryż. Gdy się zeszkli, zalać wodą (2 szklanki), posolić i gotować na małym ogniu aż zmięknie.
  • Na dużej patelni stopić masło, wrzucić pokrojona cebulkę, szybko usmażyć na złoto.Dorzucić drobno pokrojony czosnek. Wszystko połączyć z mięsem i ryżem, wymieszać dokładnie.
  • Od kapusty delikatnie odrywać liście i na każdy nakładać trochę farszu. Ja składam liście jak naleśniki , w kwadrat a nie w tradycyjnie zawijasy.Te liście są wyjątkowo delikatne i łatwo je naruszyć a przy kwadratach jakoś mniej się je naciąga, Nie wycinam twardych części z liścia, chociaż tak tez można.
  • Na dnie naczynia położyć kilka liści , potem szczelnie układać gołąbki i przykrywać też liśćmi.Następnie zalać wszystko śmietaną połączoną z żurem i wstawić do piekarnika na ok 1.5 godziny na 200 stopni C.
Smacznego!
przed pieczeniem
zalane sosem:żur plus śmietanka 30tka

po upieczeniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz