Podaje przepis na drożdżówki robione ręcznie. U nas robione były z użyciem Termomixu, który sam wszystko miesza i z którego wyjmuje sie juz wyrosnięte ,gotowe ciaso.
Składniki:
1 .Ciasto
- 70g drożdży
- 120 g cukru
- kubek letniego mleka
- 600 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania drożdżówek
2. masa serowa:
- 500 g sera
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek cukru
3. Wykonanie:
- drożdże, cukier i mleko wymieszać
- dodać żółtka,mąkę ,olej i sól
- ciasto odtatawic do wyrośnięcia w ciepłe miesjce na 15-20 minut
- ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i posmarować masą serową, zwinąć jak struclę i pokroić na kilkucentymetrowe drożżówki, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut
- posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku- czas. ok 25-30 minut, tempertura: 180 stopni
4. Wykonanie masy serowej
- do naczynia miksujacego włożyć pokruszony ser i pozostałe składniki, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
5. Wykonanie kruszonki
- 70 g mąki krupczatki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Składniki zagnieść w kulkę i wsadzic do lodówki na 30 min. Po wyjęciu zertrzeć na tarce o dużych oczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz