czwartek, 29 marca 2012

Drożdżówki z serem i kruszonką


Podaje przepis na drożdżówki robione ręcznie. U nas robione były z użyciem Termomixu, który sam wszystko miesza i z którego wyjmuje sie juz wyrosnięte ,gotowe ciaso. 

Składniki:
1 .Ciasto
  • 70g drożdży
  • 120 g cukru
  • kubek letniego mleka
  • 600 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania drożdżówek
2. masa serowa:
  • 500 g sera
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru
3. Wykonanie:
  • drożdże, cukier i mleko wymieszać
  • dodać żółtka,mąkę ,olej i sól
  • ciasto odtatawic do wyrośnięcia w ciepłe miesjce na 15-20 minut
  • ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i posmarować masą serową, zwinąć jak struclę i pokroić na kilkucentymetrowe drożżówki, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut
  • posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku- czas. ok 25-30 minut, tempertura: 180 stopni
4. Wykonanie masy serowej
  • do naczynia miksujacego włożyć pokruszony ser i pozostałe składniki, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
5. Wykonanie kruszonki
  • 70 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Składniki zagnieść  w kulkę i wsadzic do lodówki na 30 min. Po wyjęciu zertrzeć na tarce o dużych oczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz