niedziela, 25 marca 2012

Domowe lody z karmelem

Nie ma jak domowe lody. Po pierwsze: najsmaczniejsze ,po drugie najbezpieczniejsze dla małego dziecka.


Składniki:
  • pół litra śmietanki 36 procent
  • puszka skondensowanego mleka, słodzonego
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Ubić śmietankę, dodać mleko skondensowane, wszystko wymieszać.
Kolejny krok to wykonanie karmelu na patelni. Na suchą patelnie wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody, wszystko to podgrzewamy aż się zarumieni. Następnie patelnie zdejmujemy z ognia (ważne) i dosypujemy sodę. Wszystko przekładamy na zimny talerz lub miskę, najlepiej pod spód położyć jeszcze papier pergaminowy. Jak masa zakrzepnie to pokruszoną dodać do masy śmietankowo-mlecznej. Wszystko wymieszać i zamrozić.

I tyle roboty z lodami;-)
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz