piątek, 9 marca 2012

zupa gulaszowa od Dorotki

1 kg wołowiny
2 papryki
1 ostra papryczka chili
1 kg ziemniaków
1 puszka(ok.200g) koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
3 łyżki majeranku
sól
1/4 paczka zacierka

W dużym garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim pokrojone w kostkę mięso. Dodajemy obrane i drobno pokrojone ząbki czosnku, umytą i pokrojoną w kostkę paprykę oraz rozdrobnioną papryczkę chili. Mieszamy dopóki się to wszystko nie podsmaży. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wsypujemy majeranek, solimy, zalewamy 1 litrem gorącej wody. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w paseczki ( albo w kostkę jak ja to robię). Gdy zupa się już dość dobrze podgotuje i mięso będzie miękkie, wlewamy kolejny litr wody i wrzucamy ziemniaki. Zupa będzie gotowa, jak zaczną się one rozpadać. Wówczas można dodajemy zacierki lub drobniutki makaron.
Tylko to jest porcja na wielki gar na imprezę prawie:)

Najlepiej podawać tą zupe z chlebem i czerwonym winem:)Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz