- 50 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 12 dkg migdałów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 ugotowanych żółtek
- słoiczek konfitury z róży
- cytryna
- sól
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- bita śmietana , krem lub inne akcesoria do dekoracji
- 2 szklanki cukru
- szklanka śmietanki
- 2 łyżki soku różanego albo malinowego
Wykonanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, migdały, żółtka, szczyptę soli, skórkę i sok z cytryny. Zagnieść ciasto, owinąć folią, odłożyć do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować na 2 okrągłe placki. Ułożyć na blasze, nakłuć widelcem, na jednym zrobić ozdobny rant.Piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200st., ostudzić.
Placek bez rantu posmarować konfiturą z róży, przykryć drugiem.
Śmietankę wymieszać z cukrem, mocno podgrzać, zmniejszyć ogień, gotować dokładnie 11 min.
Zdjąć z ognia, połączyć z sokiem różanym, przez chwilę mieszać.Ciepłą masę wylać na mazurek, wyrównać.Po ostudzeniu udekorować .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz