wtorek, 27 marca 2012

Mazurek różany

Składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 12 dkg migdałów 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 ugotowanych żółtek
  • słoiczek konfitury z róży
  • cytryna
  • sól
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • bita śmietana , krem lub inne akcesoria do dekoracji
Na masę:
  • 2 szklanki cukru
  • szklanka śmietanki
  • 2 łyżki soku różanego albo malinowego


Wykonanie:

Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, migdały, żółtka, szczyptę soli, skórkę i sok z cytryny. Zagnieść ciasto, owinąć folią, odłożyć do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować na 2 okrągłe placki. Ułożyć na blasze, nakłuć widelcem, na jednym zrobić ozdobny rant.Piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200st., ostudzić.

Placek bez rantu posmarować konfiturą z róży, przykryć drugiem.

Śmietankę wymieszać z cukrem, mocno podgrzać, zmniejszyć ogień, gotować dokładnie 11 min.
Zdjąć z ognia, połączyć z sokiem różanym, przez chwilę mieszać.Ciepłą masę wylać na mazurek, wyrównać.Po ostudzeniu udekorować .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz