niedziela, 25 marca 2012

Pierogi " ze srem" czyli ruskie



Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli

Składniki na farsz:

4 duże ziemniaki
1 cebula
1 łyżka masła
15 dkg białego,twarogowego sera
sól, pieprz
kilka listków mięty
szczypta ziół (majeranek, oregano)


Wykonanie:

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki włożyć do wrzątku i ugotować (ok 20 minut), przed końcem gotowania posolić.Odcedzić i odstawić, aby lekko ostygły. Najlepsze pierogi powstaną ze świeżo przygotowanego, elastycznego farszu. Na rozgrzanym maśle usmażyć drobno pokrojona cebulę, posolić, dodać zioła. Przełożyć do garnka z ziemniakami, dodać serek i kilka drobno pokrojonych listków mięty.
Ubijamy tłuczkiem ciepłe ziemniaki ze wszystkimi dodatkami, mieszamy i doprawiamy farsz.
Przesiana mąkę wymieszać z całym surowym jajkiem, mlekiem, szczyptą soli i dodać łyżkę oliwy lub płynnego masła. Dzięki temu ciasto będzie dobre do rozwałkowania.Dlatego też dodaje się do niego gorącej wody.
Kiedy ciasto jest wyrobione przenosimy je na gładki blat, posypany mąką lub czysty stół.Po chwili wyrabiania, kiedy zaczyna odchodzić od rąk, należy je podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować, posypując wałek mąką i dbając żeby nie przykleiło się do blatu. Trzeba z niego wykroić kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i dokładnie sklejać brzegi. 
Pierogi wkłada się do osolonego wrzątku i po wypłynięciu wyjmuje  łyżką cedzakową.  Do wrzątku wlać łyżkę oliwy. Dobrze też posmarować oliwą talerz  na który je wyłożymy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz